Är skyddsklasser ett krav?
Att uppfylla en skyddsklass, till skillnad från brandskydd, är egentligen inte ett krav enligt lag utan det är snarare en teknisk standard. Denna standard är något som aktörerna på marknaden har enats om. I många fall agerar skyddsklassen dock i effekt som en oskriven lag, då riktlinjer för byggnaden sätts tidigt i planeringsstadiet i samband med bygglov eller från försäkringsbolag. Boverkets byggregler (BBR) kan också indirekt påverka kraven på byggnaders säkerhet.
När väl bygghandlingar når arkitekt eller installatör är därmed redan skyddsklassen avgjord. Skälet till att skyddsklasser används är grundat i flera delar, inledningsvis finns ett samhällsmässigt ansvar kring att uppföra säkra byggnader. Det säger också sig självt att säkra byggnader är mer attraktiva utifrån ett konkurrensperspektiv för både användare, fastighetsägare och företag.
Vanliga misstag vid implementering av skyddsklass 2-lösningar
Vanliga misstag inkluderar ofta felaktig installation, där dörrar och lås inte monteras korrekt, vilket försämrar deras effektivitet. Otillräcklig förstärkning av karmar och dörrar är också en vanlig fallgrop, då många underskattar vikten av att hela dörrkonstruktionen måste vara robust för att motstå inbrottsförsök. Ett annat vanligt misstag är att företag eller arkitekter väljer felaktiga produkter som inte helt uppfyller skyddsklass 2-kraven, vilket kan resultera i ett otillräckligt skydd trots att installationen i övrigt verkar korrekt.
Vad säger försäkringsbolagen om skyddsklass 2?
För att godkänna försäkringar ställer försäkringsbolagen ofta krav på att skyddsklass 2-lösningar implementeras korrekt. Detta för att säkerställa ett nödvändigt skydd mot inbrott och skadegörelse. En korrekt säkerhetsklassning kan sänka försäkringskostnader, då risken för incidenter minskar. Om ett företag följer de föreskrivna kraven för skyddsklass 2, ökar sannolikheten att försäkringsbolaget ger full ersättning vid en skada eller inbrott. Om däremot skyddsnivån inte uppfyller försäkringskraven, kan det leda till högre försäkringskostnader eller begränsad ersättning vid ett intrång.
Vilka skyddsklasser finns det?
Valet av skyddsklass styrs alltså av aktörerna på marknaden och dels av efterfrågan. Vilken skyddsklass en byggnad får tilldelas beror på den risknivå som byggnaden uppskattas ha. Nedan redovisas de olika skyddsklasserna och resonemang bakom:
Skyddsklasserna 1, 2 och 3 är svenska säkerhetsstandarder definierade av SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) som anger hur väl olika byggnadsdelar skyddar mot inbrott och sabotage.
Skyddsklass 1
Ger grundläggande säkerhet för lågriskbyggnader som bostäder. Dörrar och lås ska motstå enklare inbrottsförsök med små verktyg, som skruvmejslar, under kort tid. Denna nivå är till frö att försvåra snabba intrång och ger ett grundläggande skydd mot icke-professionella inbrottsförsök. En vanlig fördelning i byggnadshus är att ytterdörrar får skyddsklass 1 och entrédel och ibland källare tilldelas skyddsklass 2.
Skyddsklass 2
Skyddsklass 2 används för medelhöga säkerhetsbehov, som kontor, företagslokaler, och förråd med värdefullt innehåll. Dörrar och lås i denna klass ska motstå inbrottsförsök med verktyg som kofot och hammare under en längre tid, vilket försvårar intrång och ger tid för larm att aktiveras. RC-klassade säkerhetsdörrar med förstärkta dörrblad och rejäla lås är vanligt i denna klass.
Skyddsklass 3
Ställer de högsta kraven och är avsedd för utrymmen med betydande stöldrisk, exempelvis byggnader som innehåller kassaskåp eller värdedepåer. Dörrar och lås måste kunna stå emot avancerade inbrottsverktyg och långvariga angrepp. Gällande dörrar krävs minst en RC4-klassad dörr. För skyddsklass 3 rekommenderar vi vår RC4-klassade MD64-dörr. Maxidoor har för MD64 klarat alla tester med endast en låskista upp till RC5.
Vems ansvar är det att uppfylla skyddsklassen?
Om det rör en nybyggnation hamnar detta ansvar vanligen hos arkitekten, som under projekteringsfasen avgör allt som rör skyddsklassningen. Skyddsklassen berör hela byggnaden som: väggar, golv, fönster och tak men även dörrar och lås.
Rör det en befintlig byggnad som besiktigas av försäkringsbolag eller som ska byggas om, kan det även utöver en arkitekt skötas av direkt av fastighetsbolaget, byggbolaget eller via externa säkerhetskonsulter.
Vad krävs för att uppfylla skyddsklass 2 gällande dörrar och lås?
Dessa krav är minimikrav och det kan ställas högre krav från beställare eller försäkringsbolag baserat på förutsättningar och behov. I ett stöldbegärligt område, är det exempelvis inte ovanligt att det ställs krav på brytskydd, trots att det inte inkluderas för att uppfylla klassningen.
Krav på dörrar
- RC3 klassad dörr enligt SS-EN 1627.
- Montering av kvalificerad installatör i enlighet med tillverkarens anvisningar.
- Du kan även förstärka en befintlig dörr med stålplåt. Läs mer nedan, eller besök SSF för mer information kring detta.
Krav på lås
- 1 st lås i klass 3, enligt normen SSF 3522.
- Förstärkningsbehör lägst klass 4
Ett lås i klass 3 enligt SSF 3522 är ett högsäkerhetslås som är utformat för att stå emot avancerade inbrottsförsök med kraftiga verktyg som kofot och hammare under en längre tid. Det används exempelvis i bostäder och kommersiella fastigheter där säkerheten är högre prioriterad. Klass 3-lås inkluderar komponenter som låshus, låscylinder och säkerhetsförstärkningar och har genomgått rigorös testning för att säkerställa god motståndskraft mot dyrkning, manipulation och fysiska angrepp.
Vad innebär termen godkänd låsenhet?
Termen står vanligen för minst lås i klass 3. En ”godkänd låsenhet” består av flera komponenter: låshus, cylinder och förstärkningsbehör. Det är helheten av dessa komponenter som måste uppfylla standarden för att räknas som en godkänd enhet.
Detta är några av kraven som ställs på låsen:
- Ett tillhållarlås som är godkänt har minst 7 tillhållare för att säkerställa säkerhet mot manipulation och dyrkning.
- Ett cylinderlås som är godkänt har runda och ej ovala cylindrar, vilket också bidrar till dess säkerhet
- För att öka säkerheten ska låset kunna öppnas endast med en nyckel från båda sidor av dörren
Köp ny dörr eller förbättra befintlig
Båda lösningarna är godtagbara. I de flesta fall är det bättre att investera i nya dörrar och lås, detta då det faktiskt garanterar en reell ökning av säkerheten. En ökad säkerhet kommer förbättra upplevd trygghet för anställda eller boende vilket ger ett långsiktigt värde för byggnaden. Bra utrustade byggnader tenderar även att värderas högre. Slutligen, det mest kostnadseffektiva är alltid att ha så pass bra utrustning att inbrott inte kan fullbordas. Detta medför mycket lägre kostnader jämfört med vandalisering, skador och medföljande service.
Ska du dock förbättra befintlig dörr eller lås, finns följande alternativ: Förstärk dörren med stålplåt på båda sidor där den tjockare delen om minst 1mm ska fästas på insida.
MaxiDoors rekommendation
För en rejäl och prisvärd dörr som uppfyller skyddsklass 2 rekommenderar vi vår helt nya MD63 dörr. Dörren är RC3-klassad och certifierad via RISE. Den är dessutom klassad med enbart en låskista med låsklass 3, vilket visar hur rejält konstruerad dörren är. För våra kunder innebär det en bättre totalkostnad då enbart ett lås krävs till denna dörr, i stället för två. Den klassade låskistan kan sitta endera som daglås eller som nattlås (högt placerat).
Vi samarbetar med flera ledande leverantörer inom lås och rekommenderar lås efter er budget och behov. Självklart kan vi vid behov också installera era dörrar, lås och medföljande dörrautomatik så att allt fungerar precis som det ska.