Historia

Dela sida

70 års ingenjörskonst och innovation

Företaget startades 1950 i Arboga under namnet Arboga kassaskåp och branddörrar av tre kompanjoner, bl.a Göran Olovsson, som kom att ha en viktig del i företagets historia.

1950

Företaget startades 1950 i Arboga under namnet Arboga kassaskåp och branddörrar av tre kompanjoner, bl.a  Göran Olovsson, som kom att ha en viktig del i företagets historia.

Som namnet på företaget anger tillverkades kassaskåp och branddörrar i stål. Lokalen i Arboga var liten och väldigt sliten så man sökte snart nya verkstadslokaler för sin verksamhet och i slutet av 1952 hittade Göran Olovsson en nästan helt ny och stor verkstadslokal i Frövi.

1977

År 1977 anställdes Max Lauterbach av Göran Olovsson som då var ensam ägare av företaget. Max fick ansvaret för försäljningen och all administration, då Göran trivdes allra bäst ute i produktionen. Max kom från ett företag som tillverkade industriportar, så i samband med Max ankomst till företaget utökades företagets produktportfölj med stora industriportar och vikportar. I slutet av år 1981 fick Max Lauterbach erbjudande av Göran Olovsson att förvärva Frövi Branddörrar och år 1982 övertog han företaget. Han bytte då även namn på företaget till MaxiDoor AB, som det fortfarande heter idag.

80-talet

Under 1980-talet tillverkades främst ståldörrar, industriportar och vikportar. Det kom även in en ny produkt: sandwichelementet. Den användes till vikportar men även till att tillverka skåp till släpvagnar och väggelement till industrihallar m.m. Satsningen på sandwichelement slog dock inte så väl ut som det var tänkt, så denna produktion lades ned i början på 1990-talet. Vid tillverkningen av vikportar fick man alltid en massa spill av anslagsprofiler. Max kom på att man skulle kunna tillverka entrépartier av stål med spillet från vikportstillverkningen. Detta var början på MaxiDoors stålpartitillverkning, som alltså startade i liten skala i slutat av 1980-talet. Från mitten av 1990-talet har sedan MaxiDoor sakta men säkert byggt upp en stålpartitillverkning som idag är en av de ledande i Sverige.

2000-talet

I början på 2000-talet påbörjades en satsning på dörrar som används där man har högre säkerhetskrav.

År 2008 förvärvades MaxiDoor av Håkan Andersson och Jens Gustafsson och satsningen på säkerhetsdörrar och kringliggande produkter intensifierades. År 2012 lät de nya ägarna bygga ett helt nytt kontor. Stålpartiverkstaden byggdes ut för att kunna expandera vidare så att en rationell produktionsyta kunde skapas. Satsningen mot säkerhetsprodukter fortsatte och idag kan MaxiDoor vara stolta över att vara en av dem ledande aktörerna för ståldörrar och stålpartier med höga säkerhetskrav.

1953

1 April 1953 flyttade företaget till Stenfallet i Frövi och dessa lokaler används än idag vid tillverkningen av dagens ståldörrar. Lokalerna har dock blivit utbyggda två gånger sedan inflyttningen 1953.

1974-75

Första utbyggnaden av ståldörrsverkstaden på 1960-talet och den andra gjordes 1974-75. Vid flytten till Frövi bytte företaget namn till Frövi brandörrar, då branddörrar var den huvudsakliga tillverkningen och kassaskåpstillverkningen lades ned.

1998

År 1998 kände Max Lauterbach att det var dags för honom att ta pension och MaxiDoor förvärvades då av tre anställda på MaxiDoor: Håkan Andersson, Leif Stenström och Lennart Sjöström. Denna trio ägde företaget i 10 år och under denna tid utvecklades främst stålpartitillverkningen. Ståldörrarna var dock fortfarande en viktig produkt för företaget.

2018-2019

År 2018 förvärvades MaxiDoor av Scandinavian Critical Infrastructur Protection Group-SCIPG AB.

År 2019 förvärvade MaxiDoor aluminium och stålpartitillverkaren Tollor i Göteborg. Tollor är idag ett dotterbolag till MaxiDoor. Med detta förvärv kan MaxiDoor även leverera aluminiumpartier och finnas representerad i västra Sverige, där det kommer att ske en expansiv byggnation de närmast kommande åren.

Campus-usö-örebro-ståldörr-Maxidoor-4
Ta del av vårt kompletta standardsortiment

Sortimentet består av svenskproducerade kvalitetsdörrar testade under tuffa förhållanden. Välj mellan bland annat täta säkerhetsdörrar, stålpartier och aluminiumpartier.

Läs mer

Kvalitet-pg
Vilka funktioner behöver jag?

MaxiDoor jobbar hårt för att utveckla en hög funktion i våra dörrar och erbjuda marknaden dörrar som klarar det mesta i form av brand, säkerhet och slitage.

Läs mer

Långsiktighet
MaxiDoor är ett kunskapsföretag med säkerheten i fokus

En självklar partner för dörrlösningar. Vi hjälper arkitekter, byggföretag, fastighetsägare och myndigheter att lösa komplexa brand- och säkerhetsfrågor i byggnader.

Läs mer