Dela sida

Allt du behöver veta om säkerhetsdörrar i RC3

18 april 2023
Säkerhetsdörrar RC3
Dela sida

MaxiDoors olika dörrar i Resistance Class 3 eller Skyddsklass 2 (SSF200)

I detta inlägg förklarar vi vad säkerhetsdörrar i RC3 är och för vilka ändamål de passar. Vi redogör även för när det kan krävas en högre inbrottsklassning. MaxiDoor har flertalet dörrmodeller som uppfyller Skyddsklass 2, eller RC3. Det innefattar dörrar som har RC3 eller högre. Nedan är våra bästsäljande dörrar i Skyddsklass 2 eller högre.

Varför är MD63 ett bra val?

Vår RC3-klassade dörr MD63 är vår bästsäljande säkerhetsdörr och anledningen är bland annat dörrens mångsidighet med både hög skyddsklass och brandklass. Brandklassen är A60, vilket innebär 60 minuters brandmotstånd. Det är dubbelt så högt brandskydd jämfört med det som är vanligast på säkerhetsdörrar i RC3: EI30. Vår RC3 är med tanke på utrustningen en mycket kostnadseffektiv dörr. Vid behov kan dörren även förstärkas ytterligare för skottsäkerhet FB4.

Vilka krav ställs på en Skyddsklass 2-dörr?

De officiella kraven som ställs på säkerhetsdörrar i RC3 inkluderar ett inbrottsförsök från en motiverad inbrottstjuv med skruvmejslar och kofot. Dörren klarar ett inbrottsförsök under 20 minuter med en effektiv angreppstid om 5 minuter. Ett inbrottsförsök med kofot är ett relativt våldsamt och högljutt projekt. Därmed bör inbrottet bli upptäckt av exempelvis fastighetens ägare, kameror, larm, förbipasserande eller grannar inom tiden av fullbordat inbrott: ca 5-10 minuter.

Var används RC3-dörrar?

En utmärkt dörr att använda i byggnaders inre struktur. Den kan fungera bra som mellanpassage i myndighetsbyggnader, kontor och inre entrédörrar. Säkerhetsdörrar i RC3 är svåra att forcera, samtidigt som de vidhåller högt säkerhets- och brandskydd.

När krävs Skyddsklass 3?

En RC4 eller RC5 rekommenderas som yttre dörrpassager till exempelvis entréer och ingångar till byggnader som direkt innanför dörren innehåller högt värde. Det kan gälla skolor, sjukhus, butiker, företagslokaler, parkeringshus med flera. Den yttersta ingången ska alltid erbjuda så pass stort inbrottsskydd att inbrottet inte kan genomföras. Antingen avbryts det i förtid eller så lyckas ej tjuven.

Minutangivelser för skyddsklasser – vad gäller?

En RC2 dörr ska exempelvis stå emot 3 minuters effektiv angreppstid. Det kan låta som en väldigt kort tid. Men läs nedan vad man bör ha i åtanke vid analys av dessa siffror:

 • Dörrtestare och inbrottstjuvar
  Tester för dörrklasser görs av väldigt erfaren personal som i princip dagligen arbetar med att bryta upp dörrar och således har bra kunskap kring dörrars svagheter. Man kan anta att gemene inbrottstjuv ej har likvärdig kunskap eller erfarenhet. Därmed bör en inbrottstjuv i de flesta fall ta längre tid på sig än en dörrtestare.
 • Ingen garanti att dörren går att bryta upp
  Enbart för att dörren är godkänd för att emotstå 3 minuters aktivt inbrottsförsök innebär det inte att dörren efter exakt 3 minuter med enkelhet går att bryta upp. För både dörrtestare och inbrottstjuv är det mycket möjligt att dörren inte går att bryta upp alls. Vad testet innebär är enbart att den inte har gått att bryta upp på mindre än 3 minuters aktiv angreppstid. Notera att testerna genomförs flertalet gånger med olika metoder.
 • Omständigheter bör addera tid på minutangivelser
  Dörrtester genomförs under normala omständigheter. En inbrottstjuv har i många fall inte den lyxen utan utsätts för stressfaktorer som larm, skällande hundar och dylikt.

Slutsatsen är att i verkligheten är dörrarna många gånger en mycket svårgenomtränglig barriär som tar längre tid än angivet att bryta upp, om ens överhuvudtaget. De som kommer lyckas bryta upp dörren tillhör mycket motiverade och erfarna angripare utrustade med tunga verktyg. Dessutom bör de ha möjligheten att ta god tid på sig.

Varianter av MD63

En RC3-klassad MD63 dörr kan se väldigt olika ut. De två vanligaste utförandena listas nedan:

 • RC3 med glasurtag
  Denna modell erbjuder vanligen ett eller två fönster med säkerhetsglas. Eller som på bilden ovan en hel glasruta. En dörr med glasurtag ger många fördelar, men främst blir det enklare att se en person bakom glaset. Det gör att man snabbare kan hantera till exempel gäster eller personal som ska släppas igenom. Glasdörrar av olika former är populära hos våra beställare då de släpper in mer ljus i lokalerna, vilket bidrar till en trevligare arbetsmiljö.
 • Slät eller solid RC3-dörr
  Den mest kostnadseffektiva och simpla RC3-dörren. Inget glas och därmed ingen möjlighet att se igenom dörren. Frontplåten består enbart av stål och lackas i valfri färg. Grå eller svart tillhör de mer använda kulörerna. Används i sammanhang där funktion är viktigare än utseende. Kan gälla arkiv, förråd, kontorslokaler, industrier med mera.

Dörrtillbehör i Skyddsklass 3

Tillsammans med våra samarbetspartners står MaxiDoor för en helhetslösning som vanligen inkluderar dörr, låshus, dörrstängare, magnetkontakter, karm, passersystem och tillhörande larm. Baserat på era behov och dörrens placering har vi färdiga paket att rekommendera som innehåller de populäraste och mest kostnadseffektiva lösningarna.

Regellås

Används ett mekaniskt lås rekommenderas Assa 7787-50 eller dubbla Assa 410/411-50.
Båda dessa modeller från Assa är certifierade enligt SS-EN 12209 och SS 3522 klass 3.

Slutbleck

MaxiDoor använder vanligen Assa 1887/1487 eller motorslutbleck Exma Rapid.
Pardörr kan fås med antingen garageregel Fix 560 eller kantregel 1396/2396.

Förstärkningar

4mm brytskydd inkluderas vanligen på säkerhetsdörrar i RC3 från MaxiDoor.

Övriga tillbehör

Installationszoner, kopplingsplint, sparkskydd, tätningslist, dörrstängare, magnetkontakter, elslutbleck, motorslutbleck, motorlås, låskolvskontaker, vattenavvisare med mera.

Säkerhetsdörr SD-BD

Säkerhetsdörr MD63

Helhetsskydd mot både brand och inbrott.

Brand A60
Inbrottsskydd RC3

Läs mer

Säkerhetsdörr SD 4

Säkerhetsdörr MD64

Den högst säkerhetsklassade dörren i ståldörrssortimentet.

Brand EI15EW60, E60
Inbrottsskydd RC4

Läs mer